Mergi la conţinutul principal

Za pacijente

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava pripadaju skupini najčešćih bolesti koje se javljaju obično u mladoj i srednjoj dobi. Među infekcijama mokraćnog sustava najočitije su cistitis, urolitijaza, pijelonefritis, uretritis i rak mokraćnog mjehura. Rizična skupina za cistitis i pijelonefritis uglavnom su žene; urolitijaza pogađa do 5% svjetske populacije. Najozbiljnija i po život opasna bolest mokraćnog sustava - rak mokraćnog mjehura - čini 3% ukupnog broja malignih tumora.

Pijelonefritis

Pijelonefritis

Jedna od najčešćih infekcija mokraćnog sustava koja se javlja u gotovo svim dobnim skupinama, je pijelonefritis, akutna bakterijska upala bubrega.

Uz upalni proces u bubrezima, jednoslojni epitel nefronskih kapsula može se uništiti, a velike molekule i krvne stanice počinju prodirati iz krvi u mokraću (tako se pojavljuju proteini, crvene krvne stanice, bijele krvne stanice u pojavljuje se urin, tj. krv u urinu).Istodobno, kada su zidovi bubrežnih tubula oštećeni, pogoršava se obrnuta apsorpcija potrebnih tvari u krv, posebno soli. Najčešće upalni proces u bubregu izaziva bakterija E.coli (Escherichia coli). Ostali patogeni su puno rjeđi. U većini slučajeva, patogen ulazi u bubreg krvotokom (hematogenim putem) iz bilo kojeg izvora infekcije u tijelu. Česti uzrok pijelonefritisa su upalne bolesti uha, nosa ili grla, npr. upala krajnika. Rjeđe infekcija ulazi u bubreg uzlazno iz donjih mokraćnih putova (uretre ili mokraćnog mjehura) protokom urina ili duž zida mokraćne cijevi. U ovom slučaju, razvoju kliničke slike akutnog pijelonefritisa prethodi napad uretritisa/upale mokraćne cijevi ili cistitisa.

Klinička slika pijelonefritisa je raznolika i uključuje i lokalne i opće simptome. Lokalne manifestacije uključuju bol u lumbalnom dijelu na zahvaćenoj strani, koja može biti bolna (s neobstruktivnim pijelonefritisom) ili visokog intenziteta u obliku napadaja (s opstruktivnim pijelonefritisom zbog kamena u mokraćnoj cijevi).  Pijelonefritisu uglavnom prethodi cistitis ili uretritis. Intoksikacija (trovanje tijela otrovnim tvarima koje izlučuju patogene bakterije) događa se kada se upalni proces širi i odnosi se na manifestacije općih simptoma pijelonefritisa. U bolesnika raste tjelesna temperatura, često iznad 38 ° C, a u težim slučajevima i do 40 ° C. Često, s porastom temperature, pojavljuje se vrućica, slabost, gubitak apetita, mučnina i povraćanje. Klinička slika pijelonefritisa kod odraslih i djece neznatno varira. Za djecu je, pored svih gore navedenih simptoma, karakteristična izražena bol u trbuhu. Kod starijih osoba promjene svijesti ili konfuzija su često jedini znaci moguće infekcije urinarnog trakta.

Cistitis

Cistitis

Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura, upala sluznice mokraćnog mjehura.

Glavni razlozi za razvoj cistitisa mogu biti hipotermija, pogoršanje kroničnih ginekoloških bolesti, unos začinjene hrane, neadekvatna higijena, trauma na sluznici mokraćnog mjehura, venska zagušenja u maloj zdjelici, hormonalni poremećaji itd. Kršenje urodinamike ( normalan odljev urina) od velike je važnosti. Kod žena je akutni cistitis mnogo češći nego kod muškaraca, što se objašnjava širom i kraćom duljinom ženske uretre/mokraćne cijevi. Najčešći uzročnik cistitisa je Escherichia coli (E. coli), uvjetno patogena bakterija koja je stalno prisutna u crijevima. Kod zdrave osobe urin je sterilan. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u mjehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije.

Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnosti prijenosa bakterije Escherichie coli iz rektalnog područja na uretru.

Razlikovanje između primarnog i sekundarnog (kao posljedica druge bolesti), akutnog i kroničnog cistitisa, ovisno o prisutnosti patogena - infektivnog i neinfektivnog (kao rezultat izloženosti kemikalijama, toksinima, alergenima, lijekovima, kao i zbog ranije prenesene terapije zračenjem itd.) vrlo je bitno.

Akutni cistitis karakteriziraju simptomi kao često i bolno mokrenje, neodgodivo mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha koji se pojačavaju tijekom mokrenja, oštra, probadajuća bol pri kraju mokrenja, mutan i neugodan miris urina, vrućica, opća slabost i nelagoda. U rijetkim slučajevima može se pojaviti tragovi krvi u urinu. U kroničnom cistitisu klinička slika je puno bolja, s periodičnim pogoršanjima i fazama "zatišja".

Uz adekvatnu i pravovremenu primjenu liječenja cistitisa simptomi nestaju u roku od 2-3 dana (to ne znači da je bolest potpuno izliječena!!!), liječenje treba nastaviti 7 - 10 dana. Inače je moguć kronični proces ili uzlazna infekcija gornjih mokraćnih putova i razvoj pijelonefritisa.

Ako ne dođe do poboljšanja u liječenju cistitisa, dodatno dijagnostičko pretraživanje i razlikovanje s bolestima kao što su prostatitis, uretritis, tumor mokraćnog mjehura i tuberkuloza prijeko je potrebno.

Urolitijaza

Urolitijaza

Jedna od bolesti mokraćnih organa je urolitijaza. Ova bolest je uzrokovana poremećajima metabolizma, a kamenci se pojavljuju u slučajevima kada je urin zasićen solima ili mu nedostaju one tvari koje sprečavaju stvaranje kamenca. Najčešće se kamenci sastoji od kalcijevih soli. Kamenci ometaju protok mokraće iz bubrega, a njihovi oštri rubovi iritiraju sluznicu mokraćovoda, uzrokujući jaku bol.Veličina kamenaca varira od vrlo male (pijesak) do vrlo velike, ispunjavajući cijelu bubrežnu zdjelicu. Veliki kamenci moraju se odstraniti kirurškim putem ili zdrobiti ultrazvučnim valovima.

Prevencija urolitijaze svodi se na smanjenje udjela tvari u krvi iz kojih nastaju kamenci, uz pomoć terapijske prehrane ili uporabom lijekova. Prevencija bubrežnih bolesti zahtijeva poštivanje higijenskih pravila: pravilna prehrana, pravodobno liječenje bolesti zuba i grla, pažljivo rukovanje lijekovima i osobna higijena.

Pored terapije lijekovima, postoje mnogi savjeti koji mogu pomoći u bržem ublažavanju simptoma i sprečavanju ponovne pojave infekcije mokraćnog mjehura.

 

  •  Pijte puno tekućine: najmanje 2 litre vode dnevno, nezaslađeno voće ili biljne čajeve. To dovodi do ispiranja bakterija.
  • Držite tijelo toplo: presvucite vlažne kupaće kostime što je brže moguće. Izbjegavajte sjedenje na hladnim površinama kako  imunološki sustav nebi bio oslabljen nepotrebno.
  • Pravilna intimna higijena: genitalno područje perite samo toplom vodom i neutralnih pH sapunom (sredstva za intimnu higijenu). Jaka sredstva uništavaju omotač zaštitne kiseline u području genitalija.
  • Nakon snošaja: prvo što treba učiniti je mokrenje i, ako je moguće, provesti higijenske mjere. Svi preneseni mikroorganizmi uklanjaju se na ovaj način. 
  • Higijena nakon obavljanja nužde: Obrišite se sprijeda prema natrag u području genitalija kako biste izbjegli mogućnosti prijenosa bakterije iz rektalnog područja na uretru. Održavajte genitalno područje čistim.
  • Kontracepcija: ne koristite vaginalne dijafragme i / ili spermicide. Oni disbalansiraju zdravo vaginalno okruženje. Neki hormonski kontraceptivi mogu također pridonijeti razvoju infekcije mokraćnog sustava. Najbolje je razgovarati sa svojim ginekologom o najboljoj metodi kontracepcije.