Mergi la conţinutul principal

O Canephron®-u

Sastav:

Canephron® se sastoji od sljedećih aktivnih sastojaka:

Lišće ružmarina (Folia Rosmarini)

Lišće ružmarina (Folia Rosmarini)

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) pripada obitelji Lamiaceae. Raste u obliku niskog, gustog, visoko razgranatog, zimzelenog grmlja s čvrstim, izduženim lišćem ugodnog mirisa. Ružmarin cvjeta tijekom cijele godine u malim, svijetloplavim ili svijetlo ljubičastim cvjetovima s ljubičastim mrljama. Biljka raste u mediteranskim regijama Europe i Afrike i trenutno se uzgaja širom svijeta u odgovarajućim klimatskim zonama.

Ružmarin i ulje ružmarina koriste se kao začin u kuhanju i kao biljni antioksidans u raznim namirnicama širom svijeta. U narodnoj medicini ružmarin se koristi za poticanje odljeva žuči i urina, za uklanjanje crijevnih plinova i kao antiseptik.

Sastav Canephron®-a uključuje ekstrakt lišća ružmarina u kojem rosmarinska kiselina ima snažno protuupalno djelovanje, a ostale biološki aktivne tvari imaju antibakterijsko, antispazmodično, diuretsko i antioksidativno djelovanje.

Kičičina zelen (Herba Centaurii)

Kičičina zelen (Herba Centaurii)

Kičica (Centaurium erythraea) pripada obitelji Gentianaceae. Ova cvjetna biljka, koja naraste do 50 cm u visinu, ima ravne, snažne stabljike s kvadratnim presjekom na kojima su listovi smješteni jedan nasuprot drugom. Cvjetovi su obično ružičasti, petokračni, skupljeni u rozetu. Kičica je rasprostranjena u gotovo cijeloj Europi. U Njemačkoj su sve vrste kičice zaštićene saveznim Pravilnikom o očuvanju vrsta. Sakupljanje ili oštećivanje divljih biljaka je zabranjeno.

Kičica se tradicionalno koristi kao lijek za želučane tegobe i potiče stvaranje žuči, kao i za borbu protiv vrućice, kao anthelmintik, a u nekim zemljama i kod bolesti mokraćnog sustava.

Kičičina zelen bogata je fenolnom i cimetnom kiselinom, sadrži flavonoide, alkaloidni gencianin, organske kisleline, a najvažnija ljekovita tvar je gorki glikozid eritrocentaurin. Glavne komponente kičice imaju protuupalno, diuretičko, antipiretsko i antimikrobno djelovanje. Pored toga, otkrivena su antimutagena i antikancerogena svojstva.

Ljupčačev korijen (Radix Levistici)

Ljupčačev korijen (Radix Levistici)

Ljupčac (Levisticum officinale), pripada obitelji Apiaceae. Ova trava raste u obliku grmlja s dugim stabljikama i velikim krošnjama lišća, cvjetovi su sitni, žuto zelene boje koji se nalaze u štiticama. Uspijeva od lipnja do kolovoza. Ljupčac se tradicionalno koristi kao začin u Južnoj i Srednjoj Europi.

Ljupčačev korijen, koji uključuje esencijalna ulja ljekovitih svojstava, fenolkarboksilne kiseline i druge biološki aktivne tvari, pomaže u smanjenju boli povezane s upalom i grčevima mokraćnog sustava te u borbi protiv mikroorganizama. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, sastojci ljupčca uključeni su u sastav lijeka Canephron® za liječenje infekcija mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura.