Mergi la conţinutul principal

Novosti

Cistitis

Cistitis medenog mjeseca

Cistitis medenog mjeseca je akutni cistitis. Vrlo je čest kod seksualno aktivnih žena i pogađa žene koje postaju seksualno aktivne nakon duže pauze. Ne razlikuje se od običnog cistitisa, već samo ukazuje na uzrok infekcije.

 Cistitis medenog mjeseca - ovaj pojam vjerojatno je nastao početkom 20. stoljeća. Tada su mnoge žene prvi put imale seksualni odnos u bračnoj noći. U naknadnom takozvanom medenom mjesecu patile su od učestalog mokrenja, pečenja tijekom mokrenja i bolova u donjem dijelu trbuha. To su tipični simptomi cistitisa. U današnje vrijeme, ova problematika češća je tijekom spolno aktivnog razdoblja kod mladih žena. Stoga je promijenjeno ime: danas upalu mokraćnog mjehura kod gubitka djevičanstva urolozi nazivaju "cistitisom prve intimne veze" ili "cistitisom prvog spolnog odnosa".

Razlog za to je ženska anatomija i česte promjene seksualnih partnera. Što se tiče cistitisa kod žena, problem je anatomski: žene imaju kratku uretru - svega 3-4 cm, a to je pola od širine kod muškaraca. Blisko mjesto uretre i vagine kod žena uzrokuje razvoj cistitisa nakon seksa. Tijekom seksa mikroflora vagine se pomiče do mokraćnog kanala, a budući da je kod žena kratka i široka, sve vrste infekcija i bakterija lako prodiru u tijelo i uzrokuju upalu mokraćnog mjehura.

Razlog je taj što se urogenitalni trakt žene mora naviknuti na nove, dosad nepoznate bakterije muškaraca (seksualni partneri). S vremenom se imunološki sustav navikne na nove bakterije i simptomi nestaju.

Cistitis medenog mjeseca također je uzrokovan iritacijom genitalija tijekom snošaja. Mehanička mikrotrauma i promjene u vaginalnom okruženju doprinose rastu mikroba sa njihovim širenjem u mjehuru. Tamo izazivaju upalu.

Ponekad je partner izvor klica. Na primjer, u slučaju kronične upale prostate partnera, mikrobi mogu opetovano uzrokovati infekciju mokraćnog mjehura.

Neki kontraceptivi, poput dijafragme i spermicida (na primjer, obloženi kondomi), doprinose napredovanju infekcija mokraćnog mjehura, jer iritiraju mokraćni kanal i olakšavaju prodor bakterija. Vrijedno je razmotriti alternativne metode kontracepcije.

 Neugodne senzacije tijekom cistitisa mogu se pojaviti kod žene i odmah nakon prve seksualne intimnosti, te u sljedeća 2-3 dana. Ali početak bolesti često se poklapa s datumom prvog seksualnog kontakta, pa liječnici koriste takvu stvar kao defloracijski cistitis.

Ako se infekcija mokraćnog mjehura ne počne liječiti na vrijeme, uslijedit će ozbiljnije bolesti, upozoravaju stručnjaci. Ako se bol u leđima već pojavila na razini struka, onda to može ukazivati na to da je infekcija zahvatila kanale od mjehura do bubrega, ili čak i same bubrege. Kako bi se spriječile ozbiljne posljedice upale mokraćnog mjehura, pri prvom simptomu treba ispitati oba seksualna partnera. Kod muškaraca liječnici moraju uzeti bris iz uretre kako bi utvrdili prisutnost uzročnika bolesti. Ako se u brisu nađe infekcija, trebat će liječenje oba partnera.

Na pitanje može li se cistitis izliječiti bez antibiotika, stručnjaci odgovaraju: "Možda - ako se radi o nekompliciranom obliku." I ovdje će pomoći samo oni lijekovi koji su dokazali svoju učinkovitost. Jedan od takvih lijekova su Canephron® obložene tablete. S nekompliciranim cistitisom pokazalo se da je Canephron ® učinkovit u usporedbi s terapijom antibioticima, pa primjena Canephron ® -a može smanjiti učestalu neopravdanu upotrebu antibiotika za cistitis.