Mergi la conţinutul principal

Novosti

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci - karakteristike, prevencija

Bubrežni kamenci stvaraju se u mokraćnom sustavu, nakon taloženja tvari koje se obično nalaze u mokraći.

Učestalost i varijante ovise o mnogo čimbenika:

  - čimbenici okoliša: suha i vruća klima, dijeta bogata soli, životinjskim proteinima i rafiniranim šećerima te s malim unosom tekućine.

- pojedinačni čimbenici: kao što su dob (20-50 godina), muškarci su češće pogođeni od žena, genetski poremećaji u bubrežnoj ekskreciji kalcija, oksalata, mokraćne kiseline, citrata.

Većina bubrežnih kamenaca je kalcizna, tj. oko 70-85% . To je kalcijev oksalat i kalcijev fosfat. U većoj mjeri nalazimo i kamence amonijak-magnezijev fosfata, 10-20% kao i kamence mokraćne kiseline 15%. Znatno rjeđi su cistinski kamenci 1%, ksantinski kamenci <1% i miješani kamenci 5-10%.

Određeni uvjeti djeluju kao faktori koji doprinose stvaranju bubrežnog kamenca. Na primjer, eliminacija viška kalcija u urinu iz hiperparatireoidizma potiče stvaranje kamenca. Promjena pH urina također može igrati važnu ulogu. Dakle, alkalni urin pogoduje stvaranju kamenca kalcijevog fosfata, a kiseli mokraćni kamenci formiraju mokraćnu kiselinu. Infekcije mokraćnog sustava i određeni problemi s bubrezima doprinose stvaranju kamenca.

Simptomi koji se mogu pojaviti su sljedeći:

- mogu biti bez simptoma, ako se slučajno otkriju na ultrazvuku ili radiografiji

- može postojati samo tupa bol u trbuhu, pogoršana kretanjem i ublažena mirovanjem

- prisutnost bubrežnog kamenca može se uočiti pojavom krvi u urinu ili urinarnom infekcijom koja se ne liječi

- bubrežni napadaji: bolovi u donjem dijelu leđa, bez olakšanja, bez obzira na naš položaj, učestalo mokrenje praćeno bolovima, male količine urina ili čak nikakvo mokrenje u teškim slučajevima

- mogu se pojaviti mučnina, povraćanje, groznica

U slučaju bubrežnih kamenaca, liječenje se provodi prema preporuci liječnika.

Kako bismo spriječili stvaranje drugih kamenaca, uz liječenje koje je preporučio liječnik, moramo poduzeti i određene opće mjere,

Dakle, dnevno moramo konzumirati najmanje 2 litre tekućine.

Treba izbjegavati sokove citrusa, kavu, čokoladu, mineralnu vodu – sve to pogoduje stvaranju kamenca.

Također treba smanjiti potrošnju soli, mesa i alkohola. Dobro je odabrati dijetu bogatu biljnim vlaknima.

Canephron® je njemački lijek koji sadrži bioflavonoide iz 3 biljke (ružmarinov list, kičičina zelen i ljupčačev korijen) te ima širok raspon djelovanja i znanstveno dokazane rezultate u liječenju bubrežnih kamenaca.

Djelovanje Canephron®-a: protuupalno, antispazmodično, antiadhezivno, antinociceptivno.  Štiti ljudski mikrobiom, ublažava simptome i pomaže u uklanjanju kamenca u bubrezima.